Για κάθε βάπτιση απαιτούνται κάποια δικαιολογητικά, τα οποία παραδίδετε στον ναό. Είναι μεν ένα τυπικό κομμάτι, αλλά είναι απαραίτητο για τη διαδικασία. Συνήθως παραδίδονται από τους γονείς στον εφημέριο, και αμέσως μετά τη βάπτιση και πριν φύγετε από την εκκλησία, οι γονείς και οι Ανάδοχοι του νεοφώτιστου, υπογράφουν τα σχετικά έγγραφα που ζητούνται από τον ιερέα που τέλεσε το μυστήριο, στο γραφείο του ναού.

Η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη, εφόσον όλα έχουν κανονιστεί εκ των προτέρων.

Τα έγγραφα που θα χρειαστείτε:

– Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης του παιδιού

– Ταυτότητες των δύο (2) γονέων, ή εξουσιοδότηση

– Στοιχεία του Ανάδοχου ή των αναδόχων

Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης του παιδιού

Όταν δηλώσατε τη γέννηση του παιδιού στο Ληξιαρχείο, σας έδωσαν κάποια έγγραφα, τα οποία μπορείτε να προσκομίσετε στην εκκλησία της ενορίας σας.

Σε περίπτωση που για κάποιον λόγο, δεν τα βρίσκετε, θα πάτε στον δήμο σας και στο αντίστοιχο τμήμα του (ληξιαρχείο), θα σας δώσουν τη σχετική βεβαίωση.

Σε περίπτωση που έχετε αλλάξει τόπο κατοικίας, θα χρειαστεί, να έρθετε σε συνεννόηση με τον ναό ώστε να σας καθοδηγήσουν για τα βήματα που απαιτούνται, ώστε να «πάρετε» τη ληξιαρχική πράξη, στα χέρια σας.

Ταυτότητες και των δύο (2) γονέων

Πριν τη βάπτιση, ή όταν επισκεφθείτε την εκκλησία για να «κλείσετε» την ώρα και την ημέρα της τέλεσης του μυστηρίου της βάπτισης, θα σας ζητηθεί από τον εφημέριο του ναού να συμπληρώσετε ένα έγγραφο, το οποίο θα αναφέρει τα στοιχεία και το θρήσκευμα του παιδιού.

Θα χρειαστεί επίσης, να δηλώσετε τα στοιχεία του αναδόχου ή των αναδόχων του παιδιού ή των παιδιών. Θα σας επισημανθεί σίγουρα, ότι ο ανάδοχος χρειάζεται να είναι Ορθόδοξος Χριστιανός στο θρήσκευμα, για ευνόητους λόγους, και αν είναι έγγαμος να έχει παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο.

Στοιχεία του ανάδοχου ή των αναδόχων

 Την ημέρα της βάφτισης και αφού έχει τελεσθεί το μυστήριο, μαζί με τον εφημέριο του ναού και τον ανάδοχο, θα συμπληρώσετε τη δήλωση της βάπτισης την οποία θα σας δώσουν. Εκεί θα ζητηθεί εκ νέου και η ταυτότητα του ανάδοχου και το έγγραφο της τέλεσης του θρησκευτικού του γάμου ή το πιστοποιητικό αγαμίας (σε περίπτωση που δεν το παραδώσατε κατά το «κλείσιμο» της ημερομηνίας, για τη βάπτιση).

Γι’αυτό χρειάζεται να γνωρίζετε ή να ρωτήσετε πριν την πρόταση προς τον μελλοντικό νονό ή νονά του παιδιού ή των παιδιών σας, εάν πληρούνται από την πλευρά τους, τα δύο παραπάνω κριτήρια.

Βεβαίωση Βάπτισης

 Φεύγοντας από την εκκλησία, μετά τη βάπτιση, θα έχετε στα χέρια σας τη Βεβαίωση Βάπτισης των παιδιών σας. Τη βεβαίωση αυτή, θα χρειαστεί να την καταθέσετε κάποια στιγμή, στο Ληξιαρχείο του δήμου που έχει δηλωθεί η γέννηση των παιδιών, σε περίπτωση που είναι άλλος από τον δήμο κατοικίας σας. Καλύτερα βέβαια να το κάνετε άμεσα, ώστε να μην ξεχαστεί.

Αλλαγή Ενορίας ή Εκκλησίας

Γενικά δε θα συναντήσετε δυσκολίες, εάν αποφασίσετε να βαπτίσετε τα παιδάκια σας στην ενορία του τόπου κατοικίας σας. Σε περίπτωση όμως που επιλέξετε κάποια άλλη εκκλησία, ίσως απαιτηθούν από μεριάς σας, μία δύο επιπλέον επισκέψεις ώστε να διαβιβασθούν τα έγγραφα σωστά και στην ώρα τους.

Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι οποίες απαιτούν ειδικούς χειρισμούς και άλλη διαδικασία προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία το μυστήριο της βάπτισης, όπως σε περιπτώσεις διαζυγίου, αλλόθρησκων γονέων, κ.α., θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε στο site της αρχιεπισκοπής Αθηνών, ή στον ναό της γειτονιάς σας.

 

Το Barin Events στέλνει τις πιο θερμές ευχές του σε εσάς τους γονείς, στους νονούς και βεβαίως στους μικρούς πρωταγωνιστές της ημέρας, στα νεοφώτιστα παιδάκια σας !